Nopeat raparperimuffinit

Kotitalousopettajana olen saanut huomata, että sana nopea on ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa suhteellinen käsite. Oppilas saattaa kuoria raakaa (tai kypsää) perunaa vartin ja nopeaksi tarkoitetun leivonnaisen tekemiseen voi kulua pitkälle toista tuntia ja kun toiset kirmaavat välitunnille, niin jotkut laittavat vielä väkerryksiään uuniin ja sitten huomaavat, että jauhot unohtuivat ja että uuni ei ole päällä. Nopeus on siis suhteellinen kysymys ja jokainen tekee leivonnaisia omalla tahdillaan, mutta uskallan kyllä väittää, että tässä on todella nopeasti valmistuvien raparperimuffinien ohje. Olin nimittäin lähdössä eräänä päivänä ystäväni luokse kylään ja minun piti olla siellä klo 17.30. Varttia vaille viisi sain päähäni ryhtyä leipomaan muffineita ja aika räväkästi ne valmistuivatkin, sillä ehdin kyläilemään ihan ajoissa tuliaisena lämpöiset ja herkulliset muffinit.

Ohje on Kotilieden sivuilta, mutta muokkasin sitä vähän. Raa'at raparperit eivät kypsy mielestäni tarpeeksi tällaisessa leivonnaisessa ja siksi suosittelen pehmittämään niitä pienessä määrässä vettä joko mikrossa tai kattilassa. Laitoin veden joukkoon vähän sokeria ja se maistui lopputuloksessa, sillä raparperien ärhäköin hapokkuus oli taittunut. Muista valuttaa ylimääräinen neste pois ennen raparperipalojen lisäämistä!

RAPARPERIMUFFINIT
2 1/2 dl raparperikuutioita
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl sokeria
1-2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
3 munaa
1 dl öljyä
2 dl kermaviiliä 

1. Pehmennä raparperikuutioita sokerilla maustetussa vesitilkassa mikrossa tai kattilassa.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Sekoita munat, öljy, kermaviili ja jäähtyneet raparperikuutiot keskenään ja lisää seos kuivien aineiden joukkoon.
4. Laita taikinaa muffinivuokiin ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.

Raparperi näyttää vähän purjolta ja suosittelisinkin kuorruttamaan tai koristelemaan muffinit. Kovin herkulliselta ne eivät näytä sellaisenaan (vaikka nätisti kohosivatkin) ja siksi supervauhdilla kaulin sokerimassaa ja otin siitä muotilla kukkaset koristeeksi. En ole ihan varma, onko leivonnan kirjoittamattomien sääntöjen mukaista laittaa koriste suoraan muffinin päälle, siis ilman kuorrutusta, mutta koska ei ollut vaihtoehtoa eli ei aikaa eikä kuorruteaineksia niin oli pakko länttäistä kukkanen sellaisenaan.

Kukan koristelin vielä hätäisesti muutamalla sokerihelmellä ja kun tassut tahmassa helmiä asettelin, niin ajattelin, että miten ihmeessä muilla kestää hermot pipertää kaikkea pientä koristusta leivonnaisiin?

Ihan salonkikelpoisia muffineista tuli huippunopeaan aikatauluun nähden. Tällaiset pikaohjeet ovat tarpeellisia ja olisi hyvä, jos "takataskussa" olisi aina jokin nopeasti valmistettavan leivonnaisen ohje vaikka yllätysvieraita varten. Silloin, kun yllärivieraita tulee, ei ole ikinä mielessä mitään nopeaa juttua, jonka voisi tekaista. Ellei kaupan raakapaistoleivonnaisia lasketa :)

Kommentit

  1. Aaah, lisää herkkuohjeita :D Tekee niin paljon mieli tehdä kaikkea hyvää, mutta olen odotellut sinnikkäästi koska huomenna pääsee leipomaan synttärikakkua poikaystävälle. Teen tiramisukakkua, mutta raparperia kasvaa sen verran mamman penkissä, että olisi näitäkin voinut tehdä jos olisi vähän aiemmin ohje ilmestynyt tänne ja jos olisi itsellä käynyt mielessä. Mutta ehkä parempi nyt vähän kutjottaa, eiköhän se kakkukin riitä alkajaisiksi makean nälkää tyydyttämään :D

    Ja nyt kun mainitsit, niin kyllähän tuo tuossa vähän purjolta näyttää. Minä tosin olen niin käsi koristelussa, etten osaisi tehdä edes noita kukkasia päälle, joten söisin mielenkiintoisen näköisiä purjoleivoksia hyvällä mielellä, höhöhö. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla olisi hinku yhdistellä raparperia ihan uudella tavalla, sillä vaikka nämäkin muffinit olivat hyviä, niin mielstäni kaikki raparperijutskat maistuu samalle... Olisko raparperitiramisu mitä? :D Olen pari kertaa tehnyt ruokaisaa salaattia, johon on keitetty raparperista kastike ja se on ollut tosi onnistunut kombinaatio.

      Kannatan kutjottamista :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)