Helppo, makea ja kermainen kotijäätelö

Tässä tulee kesän paras herkkuohje kaikille sokerihiirille! Löysin kotitekoisen jäätelön ohjeen Karkkipurkki-blogista ja testasin heti. Jos et jaksa avata linkkiä, niin ohje kuuluu lyhykäisesti näin: vaahdota 4 dl kermaa ja sekoita joukkoon 1 purkki kondensoitua maitoa. Lisää makua antavat aineet, esim. keksinpalat, suklaata, karkkeja, turkinpippureita, marjoja... Kaada suureen silikonivuokaan tai kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan tai pieniin muotteihin ja pakasta. Ota sulamaan vähän ennen tarjoilua.

Olen aiemmin tehnyt erilaisia sorbetteja (marjoja+munanvalkuaista+sokeria), jäädykkeitä, rahka- ja tuorejuustopohjaisia "jäätelöitä", joista suosikkini on vaniljatuorejuusto+kerma+minttusuklaa, olen joskus lorauttanut jätskimassan joukkoon vodkaa, että koostumus olisi optimaalinen, olen mittaillut lämpötiloja, sekoitellut pakastettua massaa orjallisesti kahden tunnin välein tasaisen koostumuksen saavuttamiseksi... Kaikenlaista on tullut kokeiltua ja kun jäätelötehdaskeittiöni on ollut täynnä kippoa ja kuppia, niin olen pohtinut, että onkohan olemassa jäätelöä, johon tulisi vain muutama ainesosa ja joka olisi vielä hyvää...

Jotkut ohjeet ovat sellaisia, että jo niitä lukiessa tietää niiden olevan hyviä ja onnistuvan ja kun tämän ohjeen bongasin, niin tiesin, että ei voi mennä pieleen! Tosin lopputuloksen tietää jo: makeaa ja rasvaista, kun pääainekset koostuvat kermasta (=rasvasta) ja sokerista. Kondensoitu maitohan on hyvin sokeripitoista ja erittäin makeaa. Jäätelömassa oli ennen pakastamista niin ätläkkää, että ihan suuta "poltti". Pakastamisen jälkeen makeus onneksi tasoittui, mutta ylimakeaa tuo jätski silti on ainakin minun makuuni. Tosin Aino-jäätelötkin ja kaikki muut perusjätskit ovat mielestäni ylimakeita ja esim. Mars-patukoita en pysty enää syömään. Normaalille sokerirotalle tämä kotitekoinen jäätelö on varmaan ihan perusmakean oloista. Täyttävyyttä ajatellen kannattaa ottaa huomioon, että koostumus on rasvainen - jää kitalakeen kermainen tuntu ja sokerin ja rasvan ansiosta tulee helposti ellottava olo. Minulle riitti 1/4 dl kokoinen annos, enempää en olisi hirvinnyt syödäkään, kun olen nyt sokerikiellossa lääkärin määräyksestä.

Tein makukokeiluja ja maustoin massaa tummalla kaakaojauheella, tuoreilla mansikoilla ja lakrtitsijauheella. Kaakaolla maustettu maistui ihan tummalle kaakaojauheelle ja ehkä tuunaisin suklaaversiota niin, että laittaisin vähemmän kaakaojauhetta ja joukkoon suklaapaloja tai jopa suklaakastikeraitoja. Tuoreet mansikat sopivat jäätelöön hyvin, koska pakastuessaan mansikoista tulee vähän kirpsakoita. Kirpeys passaa makean massan kanssa mainiosti ja arvelen, että puolukkaakin voisi kokeilla esim. soseraitoina. Lakritsi oli pettymys, koska koostumuksesta tuli jauhoinen, minä kun salmiakkifriikkinä olen tottunut tuhtiin makuun ja mätkin lakritsijauhetta runsaalla kädellä, että sain edes vähän makua. Ehdotan joka paikkaan aina turkinpippureita ja aitolakritsiversion sijaan söisin paljon mieluummin suuta polttavaa turkinpippurijäätelöä. Tietysti tein myös muutaman maustamattoman version perusmassasta. Pelkän kerman ja kondensoidun maidon yhdistelmä maistuu karamellimaiselle, mutta ei liikaa. Marjapiirakan kylkeen ja esimerkiksi punaherukan kanssa jäätelö sopisi oivallisesti. Vanilliinisokeria en laittanut eikä jäätelö kaipaa yhtään enempää sokeria, mutta aitoa vaniljaa voisi perusmassan sekaan ripsauttaa aromiksi.
Kaakao - mansikka - lakritsi

Olin eilen niin karmean uhkarohkea, että menin parvekkeelle nauttimaan jäätelöä. Juuri ja juuri tarkenin siellä olla. Mutta onpahan nyt kerran kesässä syöty jäätelöä parvekkeella ja istuttu baden-badenissa ja leikitty, että on helle ja lämmintä.

Eräs ihminen kysyi, että miksi jäätelöä pitää tehdä itse ja nähdä vaivaa, kun jäätelöä voi ostaa kaupastakin. Vastaukseni kysymykseen on a) vatsani ei oikein siedä kaupan jäätelöitä b) haluan vältellä lisäaineita c) en pidä kaupan jäätelöistä, ovat liian sokerisia, esanssisia, keinotekoisia tai niissä on jokin muu vika (paitsi että nyt on tullut tosi hyvä vaihtoehtoja pieniltä jäätelötehtailta) d) jotkut tykkää tehdä kaikkea itse. Maistuuko sinulle kaupan jäätelöt vai väkerrätkö jätskit itse? Tämä ohje jää minulle käyttöön, mutta olisi kiva kuulla myös muita helppoja ja hyviä ohjeita.

Kommentit

  1. Mie tykkään kaupan jäätelöistäkin ja syön niitä paljon, mutta tykkään myös kokeilla tehdä kaikenlaista kotona. Viime vuonna tein sitä mustaherukka vai oliko mustikkajäätelöä. Taisi olla mustikka. Tuli hyvää, mutta koostumus oli vähän liian napakka,koska aikani hämmenneltyäni jätin sen liian pitkäksi aikaa pakastimeen :D HYvää oli silti.

    Keräsin tässä torstaina kirsikoita ja pohdin että mitä niistä pitäisi tehdä, piirakkaako vai mitä mutta kun juuri tein mustikkapiirakkaa... Niin ehkäpä voisinkin tehdä kirsikkajäätelöä, kun on tuo kondensoitu maitopurkki ollut jääkaapissa jo aaaaiiiika kauan. Tulisi varmasti hyvää.
    Sitä mietin, että jos 4dl kermaa + purkki kondensoitua maitoa on liian makeaa, niin meneekö koostumus ihan pilalle jos turauttaa 6dl kermaa ja sitten sen purkin kondensoitua maitoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon koostumusasian kanssa olen minäkin taistellut :) Monet kotijätskti kun on jäädyttyään hirmu napakoita, mutta sulaa kuitenkin liian nopeasti löröksi. Nyt just tuli mieleen, että glukoosisiirappiahan on monissa jätskiohjeissa ja se tietääkseni parantaa koostumusta. Se siis kokeiluun seuraavan kerran :)

      Kirsikkajätski kuulostaa hyvältä! Kirsikat voi kai myös soseuttaa joukkon, tulisi aika ihanan väristä jäätelöä! En usko, että koostumus menee pilalle 6 desistä kermaa. Mut jos olet ihan normaali herkkusuu, niin kannattaa tehdä neljällä desillä :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)